Andas!

En liten påminnelse om en av våra livsviktigaste göranden (nåt jag för övrigt ständigt tjatar på mina yogakunder om!). Andningen är unik ibland alla våra kroppsfunktioner på så sätt att den är både en autonom funktion (dvs vi andas vare sig vi tänker på det eller ej) och en medveten aktivitet (vi kan styra vår andning med vår vilja). Därmed kopplar andningen samman vårt undermedvetna (däribland kroppen) med vårt medvetna (sinnet).

I yogan säger man att andningen är länken mellan kroppen och själen och även inom den moderna psykologin (t.ex. KBT) använder man sig av detta tankesättet i behandlingsmetoder. Med din medvetna andning kan du påverka ditt sinne – andas du djupare och lugnare, lugnar du även psyket.

Förutom den påverkan andetaget har på sinnet, påverkar den även naturligtvis kroppen. En djup och lugn andning ökar den parasympatiska aktiviteten i kroppen (lugn- och rosystemet) – hjärtslagen normaliseras (om de varit t.ex. för snabba), matsmältningen stimuleras, muskler slappnar av osv. Förutom att vi förses med det livsnödvändiga syret, ger vi oss även en viktig inre massage av bukhålans organ. Diafragmamuskeln, som är belägen mellan brösthålan och bukhålan, spänns ut under inandning och stimulerar bukorganen och därmed ökar cirkulationen och förbättrar funktionen! När vi andas ger vi även hjärtat massage, genom att hjärtsäckens (som omger hjärtat) fibrer är kopplade både till andningsorganen och hjärtat. Så..glöm inte att andas!

Inom yogan har utandningen en särskilt viktig funktion. Medan inandningen har en stimulerande och energigivande funktion, verkar utandningen förlösande på stress, smärta och stödjer kroppens (och sinnets) avgiftning. Genom att fokusera på din utandning kan du släppa taget om det förflutna och landa i nuet, slappna av och ladda dina batterier.

En liten andningsövning:
Sitt på en stol med fötterna väl förankrade i marken och en lång rygg (rak men samtidigt avspänd). Slut ögonen och fokusera på din andning. Observera den först utan att förändra den. Var börjar den? Var slutar den? Vart andas du? Vart i kroppen känner du din andning; i magen, bröstkorgen, nyckelbenen? Någon annanstans?
Andas sen in genom näsan och känn samtidigt hur din rygg och nacke förlängs uppåt. Andas ut genom munnen med en djup suck, samtidigt som du visualiserar hur alla dagens händelser rinner av dig. Sitt och andas på detta viset i några minuter. Varje gång du känner att du behöver släppa taget om något kan du prova denna andningsövning/meditation. Testa och känn efter hur det känns!

Lycka till!

(Denna övning är delvis hämtad ifrån Yoga Journal)
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: