Äta för Livet

Vi är alla individer och har olika sätt att fungera på. Den enes medicin kan vara den andres gift. Olika sorters dieter och matvanor fungerar olika bra för olika människor! För en del fungerar stenålderskosten alldeles utmärkt, rawfood/råkost är för en del rena hälsokuren, medans andra får sin matsmältning rejält ansträngd. Vissa mår bra av att äta efter sin blodgrupp, andra mår toppen av LCHF-dieten. När man äter vad och hur ofta man äter är även det individuellt. Inom den kinesiska medicinen (TCM) pratar man om att man ska äta det viktigaste målet när magsäckens energi är som högst (dvs runt kl 8 på morgonen), medan man inom Ayurvedan (den Indiska läkekonsten) menar att agnin (i detta fallet matsmältningselden) är som starkast runt middagstid och det är då man ska inta det största målet (och helst inte äta så mycket till frukost och kvällsmat, då matsmältningen inte är lika stark). Tja..det gäller att hitta det som är bra för en själv och prova sig fram! Här är ett sätt som är hämtat ur Ayurvedan (tipset har jag hämtat ifrån Yoga Journal):

  • Lunchen bör vara väl tillagad, för att undvika överansträngning av agnin, eller matsmältningselden. En rå sallad är mer krävande att smälta och kan leda till matsmältningsbesvär, då det inte värmts och mjukats upp av spisens hetta. Väl tillagad mat underlättar för kroppen att smälta den och absorbera näringsämnena på ett optimalt sätt.
  • En idealisk lunch är enligt Ayurvedan tillagad av fräscha ingredienser (gärna nyskördat), vilket gör den rik på prana (livsenergi), och välkryddad med olika sorters kryddor. Detta för att stimulera smaklökarna och tillföra en väl avvägd balans av näringsämnen.
  • Bäst är att äta många små mål under dagen (5-6 olika mål), istället för få stora mål. Detta för att undvika för stora påfrestningar på matsmältningen.

Inte så konstigt va?! Självklart för en del, mindre självklart för andra. Prova gärna detta sättet under en veckas tid och känn efter hur det känns för just dig! Hur påverkas din energi? Kanske är det din medicin, kanske är det någon annans..

Lycka till!

Ps. Glöm inte att njuta av maten. Det är minst lika viktigt som allt annat..

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: