Örtapoteket: Maskros (Taraxacum Officinale)

Jag skulle idag vilja lägga lite extra fokus på maskrosen, den främsta örten i svensk flora. Den som många av oss ser som ett ogräs vi ska bekämpa.. Aj då.. Nej då..

Maskrosen är ju nåt av det bästa vi har, när det gäller läkeväxter, för att stärka hälsan! Den är en fantastisk detox-ört t.ex. Ett milt bitterämne som stärker och stimulerar aptit och matsmältning, den renar och stärker levern, har galldrivande och vattendrivande effekt (innehåller dessutom mycket kalium). Den stimulerar hud, njurar, lever och tarm. Toppen, eller hur!
Alla delar av örten kan användas; blomma, stjälk, blad och rötter. Inom naturmedicinen är det främst bladen och rötterna som används. Bladen (som är väldigt Kalium- och C-vitaminrika) är mer urindrivande än rötterna, men det är rötterna som används mest när det gäller att stärka upp utrensningsorganen (lever, njurar och tarm i detta fallet). Blommorna innehåller mycket antioxidanter (bl.a. karotenoider) och verkar sårläkande. Saven från stjälken har traditionellt använts mot vårtor.

Maskrosen är alltså naturens gåva till oss när det gäller att rensa vår kropp från gifter och slaggprodukter då bindväven vitaliseras och renas, lever och njurar stärks och tarmen renas (har en milt laxerande effekt). Näringsupptaget sägs också stimuleras.

Dock.. Är man väldigt nedsatt eller svag, kan den vara skarp att börja med. Man kan då istället börja att stärka upp kroppen med t.ex. nässla och sedan försiktigt övergå till maskrosroten.

Janne Hallqvist skriver i sin bok ”Örtapoteket” följande om maskrosen: ”En av de viktigaste örterna för att föra ut gifter ur den luckra bindväven. Används vid alla typer av kroniska inflammationstillstånd, t.ex. i hud och leder, för att driva ut gifter ur kroppen. Svag eller överansträngd lever. Inflammation i gallblåsan eller levern. Muskelreumatism. Som allmänt stärkande vid svaghetstillstånd efter sjukdom. Kan ingå i de flesta örttéer, för att stödja utrensning”. Vidare om kontraindikationer: ”Försiktighet vid gallsten, diabets och blodförtunnande medicinering”.

Man kan använda vår kära solblomma på många vis, t.ex. lägga blad och blommor i sallad (bladen har en ganska bitter smak) eller koka te på blad eller rötter. Oljeutdrag på blommorna ger en sårläkande effekt. Maskrosvinet är väl icke att förglömma heller =)

Så, känner du att din kropp skulle behöva en detox – glöm inte maskrostéet!

Må Väl!

 

Referenser:
H. Juneby – Fytomedicin
M. Mc Mullen – Örtmedicin, naturens läkande kraft
J. Hallqvist – Örtapoteket, läk dig själv med ayurveda och naturens mediciner
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: